dijous, 4 d’octubre del 2012

Les competències comunicatives

Hola a tothom!!
Avui us parlaré sobre les competències comunicatives. De mica en mica quan anem creixent anem adquirint unes capacitats per saber quan podem parlar o quan hem de callar, o simplement sobre què parlar o amb qui fer-ho. Doncs bé, la competència comunicativa no és només saber el codi i la llengua, sinó que va molt més enllà; hem de saber per què, i el on parlem o com ho hem de fer. És a dir, és molt més que l'habilitat d'utilitzar una llengua sinó que és saber-se situar en cada context comunicatiu específic, les formes socials, culturals...

En les competències comunicatives trobem dos sistemes, el primari i el secundari. El primari són els de la comunicació quotidiana: una carta, una notícia, una nota, un cartell.. I el secundari tenen una major complexitat i necessitan més capacitat cognitiva per part del parlant-oient. Un exemple seria en la comunicació en l'àmbit de conferència o seminari.


Què és la competència comujnicativa?

Així doncs, la competència comunicativa és la capacitat comunicativa d'una persona que abraça tant el coneixement de la llengua com l'habilitat per utilitzar-la. 

Quins són els components?
  • Competència lingüística/gramatical: fa referència al domini del codi lingüístic.
  • Competència sociolingüística: són les regles socioculturals d'ús. S'ocupa de la situació dels participants, el propòsit de la interacció i les normes...
  • Competència discursiva: fa referència a l'habilitat de produir i interpretar diferents tipus de discursos en qualsevol gènere.
  • Competència estratègica: és l'habilitat d'utilitzar estratègies de comunicació verbal i no-verbal per millorar la comunicació o compensar insuficiències en una o vàries competències.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada